A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tollat?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tollat?

Nem kényelmes az írás, maszatol, vagy nagyon rá kell nyomni? Lehet, hogy nem a megfelelő tollat használjuk. Sokunkban felmerül a kérdés: Milyen tollat vegyek? Ha szeretnénk megtalálni a számunkra jó tollat, érdemes pár szempontot figyelembe venni és ezek után leemelni a polcról a számunkra tökéletes darabot.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tollat?

Nem kényelmes az írás, maszatol, vagy nagyon rá kell nyomni? Lehet, hogy nem a megfelelő tollat használjuk. Ha szeretnénk megtalálni a számunkra jó tollat, érdemes pár szempontot figyelembe venni és ezek után leemelni a polcról a számunkra tökéletes darabot.

Az, hogy milyen tollat fogunk tudni kényelmesen használni főként függ attól, hogy milyen stílusú az írásunk, jobb- vagy balkezesek vagyunk és hogy milyen körülmények között használjuk.

Jobb, vagy bal kézzel írunk?

A jobbkezes írás a leggyakoribb, így minden tollstílus könnyen használható a jobbkezesek számára.

A balkezes íróknak azonban kiemelten fontos a tinta száradási ideje mivel a kezük írás közben követi a tollat. Emiatt a balkezesek számára általában a golyóstollak és az olajos tintájú tollak a legmegfelelőbbek, mivel szinte azonnal megszáradnak, amint érintkeznek a papírral.

Az uni Jetstream tollai kifejezetten gyorsan száradnak, emiatt kiemelten ajánljuk balkezesek számára. Mivel nem kenődnek, gyors jegyzetek írásához is kiváló.

 

Milyen a toll „fogása”?

Előfordulhat, hogy egy toll a kezünkbe egyszerűen nem passzol. Kényelmetlen vele írni, akár hosszabb írást követően be is görcsölhet a kezünk. 3 tulajdonságát érdemes figyelembe vennünk egy tollnak, hogy a megfelelő típust megtalálhassuk.

Vékony, vagy vastag

Egy toll testének a vastagsága az egyik legnagyobb tényező, hogy kényelmesnek találjuk-e az írást. Például akinek nagyobb méretű a kézfeje nem tud élvezettel írni egy vékonyabb testű tollal.

A másik oldalon, kisebb kezű egyének, vagy gyerekek nem tudnak jól megfogni egy vastag tollszárat. A kéz mérete, az ujjak hossza és a kézügyesség, amik befolyásolják, hogy vastag, vagy vékony tollat választunk.

A vékony toll kedvelőinek ajánljuk az uni-ball SX-101 Jetstream tollat. Mely kitörölhetetlen, UV, hő és vízálló tinta, Hitelesített aláírótoll. Hihetetlen könnyedséggel siklik a papíron.

 

Közepesen vastagnak számít az UMN-207 zselés tintájú roller toll, mely elegáns megjelenésű. Különleges fejlesztésű tintája víz és UV-álló, kitörölhetetlen.

Az SX-210 tollteste vastag kialakítású. A tervezés során arra törekedtek, hogy olyan gyorsan és simán író legyen, mint a Roller tollak, de a tinta igen gyorsan száradjon meg.

 

A toll súlya és az egyensúly

Egyesek számára minél könnyebb, annál jobb. Mások viszont szeretik érezni a kezükben, hogy amit fognak, annak van némi súlya.

Itt számít a toll súlya, illetve az is, hogy a súlyelosztása mennyire van kiegyenlítve az íróhegy és a vége között. Ha kupakos a tollunk érdemes kipróbálni kupakkal és anélkül is.

Az SXN-157S pillekönnyű súlya a lágy írást segíti elő. Tintája gyorsan szárad és vízálló a festék benne.

Az uni-ball UMN-152 toll a nehezebb tollak közé tartozik. Gumi ujjpárnája teszi kényelmessé az írást. Nagy tartályának köszönhetően kiválóan alkalmas hosszabb távú írásra is

 

Markolat

Az utolsó fontos tényező, amely befolyásolja, hogy a toll milyen érzést kelt írás közben, a markolat.

A markolat általában a tollszártól eltérő anyagból készül, lehet gumiból, vagy valamilyen puhább anyagból.

Akik igazán puha fogásra vágynak, azoknak készült az uni-ball UMN-207GG, mely zselés ujjpárnával rendelkezik.

Keresés