Barion Pixel
A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az olló biztonságos használata

Az olló biztonságos használata

Így tanítsuk meg a gyerekeket az olló használatára

Az olló használata fejleszti a gyerekek finommotorikáját

A két évesnél idősebb gyerekeket lenyűgözi az olló. Hiszen minden nap nézik, ahogy anyukájuk/apukájuk használja őket, és utánozni akarják a folyamatot. Gyakran azonban jobban érdekli őket az olló használata, mint az eredmény. Kíváncsiak, hogy megtudják, hogyan nyílnak, záródnak és csattannak a pengék.

Sok szülőnek azonban még mindig a fejében ragadt a „kés, villa, olló nem gyerek kezébe való” mondás, és megtiltják gyermekeinek az olló használatát, mert félnek, hogy megvágják magukat. Tiltás helyett azonban inkább meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan kell megfelelően és biztonságosan használni az ollót. Mert végül is az olló használata többről szól, mint például a papír darabolásáról: segíti a gyerekek finommotorikáját, erősíti a kezük izmait, és ideálisan felkészíti a csuklójukat az írásra. Az olló használata fejleszti képzelőerejét, ügyességét és önbizalmát is – és végső soron újabb mérföldkövet jelent gyermeke önállósodása felé.

Mire iskolás korú lesz egy gyerek, már biztonságosan kell tudnia használni az ollót.

Az alapok

Először is világossá kell tenni a gyerekek számára, hogy az olló nem játék, hanem eszköz, amelyet óvatosan kell használni. Anélkül, hogy szorongást okoznánk, egyértelműen fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ollóval megsérülhetnek.

 

Mire figyeljünk olló használatakor

Javasoljuk, hogy a kezdetektől fogva határozzunk meg néhány „ollós” szabályt:

  • Ollóval a kezünkben tilos futni, dobálni, ugrálni vagy sétálni.
  • Az ollót csak asztalnál ülve és (kezdetben) kizárólag felnőtt felügyelete mellett szabad használni.
  • Gyakoroljuk az olló biztonságos átadását is a kicsinek: az ollót csak nyéllel a másik személy felé kell átadni, különben a penge megsérthet minket. A pengéket össze kell zárni átadáskor és kézben tartani.
  • A gyerekek csak olyan tárgyakat vághatnak fel, amelyekhez a szülők és/vagy a tanárok kifejezetten engedélyt adtak. Ne engedjük, hogy a gyerekek mindent feldaraboljanak ami az útjukba kerül.

Tipp: az állandó tiltások helyett jobb megoldás lehet egy külön „vágó” doboz: ebben a dobozban mindent fel lehet – sőt kell is – vágni. A doboz tartalmazhat színes papírt, gyapjút, szövetet stb.

 

Melyik olló illik gyermekünkhöz?

Számtalan fajta olló létezik. A megfelelő olló azonban mindkettőtök számára sokkal szórakoztatóbbá teszi a kreatív tevékenységeket és a vágást. Milyen ollót használjon először a gyerek? Mit vegyen figyelembe a szülő? Néhány alapvető tippet gyűjtöttünk össze:

 

Méret

Az olló mérete különösen fontos: ha túl nagy, és nem illeszkedik a gyermek kezéhez és ujjaihoz, egyszerűen nem használható megfelelően. Ez pedig frusztrációhoz vezet. Emiatt a gyerekollók különböző méretekben kaphatóak a különböző korosztályoknak.

 

Minőség

Függetlenül attól, hogy melyik ollót választjuk, annak jó minőségűnek kell lennie, hogy gyermekünk hosszú távon használhassa örömmel. Rossz minőségű ollóval előfordulhat, hogy sikertelenséghez vezet a próbálkozás, ami a gyerekek kedvét szegi. Rosszabb esetben az olló elhasználódik, akár eltörik, legrosszabb esetben pedig sérülést okoz. Fontos tehát, hogy jó minőségű ollót vásároljunk! A nem rozsdásodó, speciálisan edzett acél pengék rendkívül tartósak, a lekerekített pengék pedig biztonságosak. A kemény, törhetetlen műanyagból készült nyél vagy az ergonomikusan lekerekített puha nyél garantálják, hogy kényelmes legyen a használat.

 

Jobb vagy balkezes olló – tényleg van különbség?

Igen van! Győződjünk meg róla saját szemünkkel: próbáljunk meg balkezes ollót használni jobb kézzel – vagy jobbkezes ollót bal kézzel – egy előre megrajzolt vonal pontos vágásánál. Hamar kiderül, hogy ezt lehetetlen küldetés. Miért? A pontos vágáshoz látni kell a vágási vonalat. Ez azonban takarásban van, ha olyan ollót használunk, amely nem a domináns kézbe való. A vágás ferde és/vagy pontatlan lesz. Jobbkezes olló használatakor a bal oldali penge a papír alá kerül, így a vonal látható. Míg balkezes ollóval a pengék fordítva vannak, tehát a bal oldali penge megy felül. Ez azt jelenti, hogy még a domináns bal kézzel rendelkező gyermekek is jól látják a vágási vonalat.

Olló két éven aluli gyermekek számára

A legfiatalabbak is elkezdhetik használni a műanyag pengéjű ollót. Ezek csak bizonyos anyagokat, például vastag papírt vágnak le, ezért rendkívül biztonságosak. Szinte lehetetlen bőrt vagy szövetet vágni velük, így a gyerekek nem tudják megrongálni a ruháikat vagy megsérülni.

 

Olló óvodás korú gyermekek számára

Gyakran előfordul, hogy a három éven felüli gyerekek már önállóan tudják használni az ollót. „Ezt egyedül is meg tudom csinálni” – ez az egyik legnépszerűbb mondat ebben a korosztályban a gyerekek körében. Gyakran már képesek vonalakat és formákat vágni. A rövidebb, lekerekített pengéjű acélolló otthoni használatra alkalmas. Segítenek a gyerekeknek a kezdeti sikerek elérésében, szórakoztatóvá teszik a kézműveskedést, büszkék lehetnek az eredményeikre, és nagyszerű ajándékokat is készíthetnek.

A kissé hosszabb pengéjű ollók ideálisak az öt éven felüli gyermekek számára. A gyerekek könnyen kézben tarthatják őket, és bonyolultabb vágási feladatok elvégzésére is használhatók. Mindig győződjünk meg arról, hogy a pengék élesek, és az ujjnyílások elég nagyok és kényelmesek. Biztonsági okokból ezeknek az ollóknak lekerekített pengékkel kell rendelkezniük.

 

Olló általános iskolásoknak

Ebben a korban a hosszabb pengéjű, lekerekített hegyű olló javasolt. Az olyan extrák, mint a centiméteres vonalzó a pengéken, hasznos kiegészítők az általános iskolában. Nem csoda, hogy sok általános iskolai tanár a Dahle ollót ajánlja. Ha a gyerekek már eléggé gyakorlottak/ügyesek, a hegyes papírolló az általános iskolában is megfelelő, és nagyobb kihívást jelentő kézműves és vágási feladatok elvégzésére is használható.

A Dahle ollócsalád gyermek- és kézműves ollók széles választékát tartalmazza. Itt biztosan megtalálja a megfelelő ollót gyermekeinek. A legjobb, ha együtt választjuk őket, így a kicsi eleve részt vesz a folyamatban, és garantáltan kiválasztja kedvenc színét, motívumát.

Hogyan gyakorolják a gyerekek az olló használatát?

Különféle gyakorlatok segítenek megtanulni az olló helyes használatát, valamint az első alap formák és figurák kivágását. Kezdjük egyszerű vonalakkal, és fokozatosan növeljük a nehézségi szintet, és fejezzük be az összetettebb figurákkal.

 

Anyag – Mit vágjunk?

Első próbálkozáshoz vastag papírt és/vagy vékony lapot érdemes választani. Ez elég vékony ahhoz, hogy nagy erőfeszítés nélkül könnyen vágjunk, és elég erős ahhoz, hogy biztonságosan tartsa a gyerek

 

Sablonok

Próbáld ki vágási sablonjainkat, melyek nehézségi sorrendbe vannak rendezve. A gyerekeket pedig motiválhatjuk az „Ollóhasználati bizonyítvánnyal”, mellyel játékosan taníthatjuk meg a legkisebbeket is az olló használatára.

Ollóhasználati bizonyítvány letöltése

 

Forrás: https://www.novus-dahle.com/en/using-scissors-safely-teaching-children-how-to-use-scissors/ 

 

Keresés