Barion Pixel
A weboldal használatával jóváhagyja a cookie-k használatát, a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ollók

Rendezés:

Háztartásunk alapkelléke az olló

Egy jól elkészített olló hatalmas segítség lehet számunkra a hétköznapi életben. Ez a vágószerszám (nyíró szerszám) nagy múltra tekint vissza, évezredek alatt fejlődött ki, fokozatosan nyerte el a mai formáját.

Azt feltételezik a tudósok, hogy az ókori Egyiptomban használhatták először, de a legkorábbi leletek Mezopotámiából származnak. Két bronz pengéből állt, amelyeket a fogantyúk vékony, bronz lemezzel kötöttek össze. Ezáltal a pengét egy vonalban tartották és lehetővé tették egymáshoz szorítását. Ezeket a rugós szerszámokat egészen a 16. századig használták Európában, de a mai napig megtalálhatóak ezek is a piacon. Belül egy rugó található, ez segíti a pengék széthúzását, így nem kell kézi erővel szétfeszíteni.

Egyes legendák szerint feltalálása Leonardo Da Vinci nevéhez köthető, de nincsenek bizonyítékok, ami alapján ezt biztosan állíthatnánk. Úgy gondolják, hogy a rómaiak találták fel, hogy a pengék a penge és a fogantyú közötti pontban el tudjanak fordulni.  Az első igazi acélollót Angliában mutatta be Robert Hinchcliffe 1761-ben.

Sokféle stílus létezik, az évek során nélkülözhetetlenné vált az emberek számára. Típusai, a teljesség igénye nélkül:

  • szabó vagy varrónők által használt – általában egy egyenes és egy hajlított szögű pengével, kerek hüvelykujj lyukkal és hosszúkás ujjlyukkal rendelkezik. A hajlított szög lehetővé teszi, hogy munka közben az alsó penge az asztalon pihenjen. A hajlítás megakadályozza, hogy vágás közben a szövetet le kelljen venni az asztalról, így tudják csökkenti a szövet csúszását. Ez pontosabb vágást eredményez és kíméli a kezet, ha sokat kell vágni.
  • rugós kialakítás a ruhadarabokhoz - minden vágás után kényelmesen kinyílik, kevesebb kézmozdulatot igényel. Akik a nap nagy részében vágómozgást végeznek ezt a típust részesítik előnyben. Az idő múlásával a pengék eltompulnak és nem élesednek.
  • hímzésre – vékony, éles pengéből áll. Kis méretűek, mert olyan helyeken használják, ahol nagy pontosságra van szükség. Létezik ívelt nyakú kivitelezés, ez segít bejutni a nehezen elérhető területekre
  • késélű – egy hegyes hegye van, a tetején pedig egy hajlított hegyű penge. Kisméretű szövetek vágására használják, ahol a pontosság elengedhetetlen.
  • rövid pengéjű – villanyszereléshez használják, kézimunkához, körömvágáshoz
  • cikk-cakk vagy fűrészfog- a fűrészfogak hatására cikk-cakk élt hoz létre, csökkenti a vágott szövet kopását. Tökéletes textíliák, filc anyagok szabásához, baromfi csontok vágására
  • ipari célra – masszív kiképzés jellemzi, acél vagy más fém vágására ideális. Az egész tenyérrel lehet szorítani, erőt kifejteni, nem csak az ujjainkkal tudunk
  • kertészeti célokra- ágak vágásra, fűnyírásra, metszésre rövid és hosszú szárral is készülnek, hogy illeszkedjen az adott munka típusához. Teflon bevonattal borítják a pengéket, hogy a növényi nedvek ne tapadjanak meg rajta
  • orvosi célra- rozsdamentes acélból készül és rengeteg fajtája létezik

A jobb minőségű vágószerszámokat már tudjuk állítani, a csapjuk csavaros, így az élek távolságát lehet változtatni, valamit a használat során jelentkező lötyögés is megszüntethető. A funkcióját a szemek, lyukak mérete és az él hosszúsága határozza meg. Léteznek olyan kialakítások, amit mind a két kézzel tudunk használni, de terveznek külön jobb vagy bal kezesek számára is.

A sokféle típus közül egészen biztosan megtalálható mindenki otthonában az amelyet alapvetően papírlap elvágására terveztek. Ezt be- vagy kicsomagolásnál, papírból kiváságra, cérna, zsineg elnyisszantásnál, levélbontásnál használják általában. Rengeteg féléből lehet választani, mindenki megtalálhatja a stílusának, ízlésének megfelelőt.

Keresés